top of page

Het reinigen van de huid!

Bijgewerkt op: 26 apr. 2018


1 Huid Reinigen

1.1 waarom de huid reinigen?

Waarom moeten we onze huid nu eigenlijk reinigen? Gewoon douchen is toch eigenlijk voldoende?


Nou...Nee helaas niet. Je huid wordt continu belaagd door door alle stofjes en vuiltjes die gezien en ongezien door de lucht dwalen en wij dan als normaal ervaren. Het gezicht krijgt het dagelijks het zwaarste te verduren ook met alles wat we op onze huid smeren.

Daarom moeten we ook extra lief voor ons gezicht zijn en het een beetje helpen. Want met alleen water en zeep kom je er niet. Het dringt niet diep genoeg door om het vuil uit de huid te trekken waardoor je dan al gauw last krijgt van puistjes, mee-eters, huid wordt dof of grauw en andere oneffenheden.

Dus hoe kan dat nou?


Nou, je moet de huid zien als een spons. Echt? Ja, want net als een spons absorbeert onze huid alles wat het tegenkomt totdat de poriën helemaal vol komen te zitten met viezigheid!

Nou hetzelfde gebeurt dus ook met je gezicht, die staat de hele dag (en vaak ook nog nacht) te ploeteren en zonder de juiste verzorging wordt je huid droog, vaal en krijg je al die leuke oneffenheden!




1.2 Wat is jouw huidtype?

Nou voordat we daarmee gaan beginnen gaan we even kijken naar het huidtypen want vanuit dat weet je ook wat je precies nodig hebt om je huid goed te kunnen reinigen. Want als je niet de juiste spullen gebruikt dan kun je niet al het vuil uit je huid halen.


Dus! Hieronder heb ik de huidtypen beschreven:

Normale huidtypes

De huid voelt niet droog of vet en is tevens soepel en glad. De poriën zijn zichtbaar maar niet groot. Je hebt slechts af en toe last van puistjes. De huid is voldoende gehydrateerd. Je hebt geen last van een glimmende neus en/of kin en hebt geen schrale wangen.

Gecombineerde huidtypes

Je huid is vaak vettig bij de T-zone (voorhoofd en neus) maar voelt verder normaal aan. Na een wasbeurt voelen sommige gedeeltes van je huid droog en andere gedeeltes zacht. Je hebt regelmatig last van puistjes en mee-eters op de T-zone.

Droge huidtypes

Je huid heeft een dunne structuur met zichtbare droogtelijntjes. Bij het aanraken van je huid voelt deze strak aan, en heb je vaak last van droge plekjes. Je huid ziet er vaak mat en dof uit en de poriën zijn heel fijn. Na een wasbeurt voelt je huid trekkerig aan. Je heb zelden of nooit last van puistjes. Je heb meer aanleg tot het krijgen van rimpels

Vette huidtypes

Je huid voelt zeer vet aan. De textuur van uw huid is dik en ruw. Je hebt grote, zichtbare poriën en uw huid glimt vaak. Ook heb je regelmatig last van puistjes en mee-eters.

Gevoelige huidtypes

Je huid raakt makkelijk geïrriteerd. Je huid is dun. Je hebt regelmatig last van jeuk, schilferige plekjes, roodheid of een branderig gevoel. Na een wasbeurt voelt je huid droog aan en jeukt het op bepaalde gebieden. Je heb af en toe last van puistjes.


Dus weet jij al welk huidtype jij bent?




1.3 Het reinigen van de huid

Het is aan te raden dat je 2x per dag je gezicht reinigt. Je huid zal dan meer stralen, minder oneffenheden vertonen en dat wilt toch iedereen?


Om je huid te reinigen heb je het volgende nodig:

- Wattenschijfjes



- Reinigingsmelk/reinigingsmousse



- Reinigingstonic



- Bodylotion/gezichtscrème



- Lauw water





Ochtend Reiniging

Vaak wordt de ochtendreiniging "vergeten" terwijl het toch een belangrijke stap is voor je huid! Want tijdens de nacht is je huid druk bezig met het herstellen van de schade van die dag. Ook is het effect minder wanneer je met een gezicht "vol" gezicht je gezicht onder smeert met make-up en dat is toch gewoon zonden?


Dus dan hier de stappen voor een goede ochtendreiniging!


1) Kies de juiste reinigingsmelk (Het meest geschikt voor een droge tot normale huid) of een reinigingsmousse (beter geschikt voor een gemengde of vette huid).


2) Pak een wattenschijfje en maak hem vochtig, door hem vochtig te maken wordt er minder product geabsorbeerd door het wattenschijfje (mocht je dat minder prettig vinden dan kan je het ook gewoon met je handen doen). Masseer dit met ronddraaiende beweging over het gezicht, let hierbij op de moeilijkere plekken zoals je neus, voorhoofd en kin.


3) Spoel de mousse of de reinigingsmelk af met lauw/lauwwarm water. Met een washandje is ook gewoon goed.


4) Reinig na met een alcoholvrije tonic. Wrijf zachtjes over je gezicht van binnen naar buiten. Je herstelt hiermee de PH waarde van je huid en daardoor kunnen producten die je daarna gebruikt beter worden opgenomen.


5) Als laatste kun je een bodylotion of gezichtscrème gebruiken om je huid te kalmeren. Dit geeft een lekker gevoel nadat jij je huid hebt gereinigd. Als tip zou ik dan een bodylotion of gezichtscrème nemen met veel glycerine erin. Dan hoef je eigenlijk geen primer op te doen wanneer jij je make-up op doet.


Gezichtsreiniging in de avond

Net zoals in de ochtend is het zeker aan te raden om je huid te reinigen! Je make-up, vuiligheid uit de lucht en dode huidcellen wil je allemaal uit de weg hebben geruimd zodat je huid zich geheel kan focussen op het herstel. Plus je laat dan geen afdruk achter op het kussen.

Volg hetzelfde ritueel als de ochtendreiniging en reinig daarbij je ogen goed door je ogen met een wattenschijfje doordrenkt met oog-make-up remover.Bij waterproof make-up dan zou ik je toch echt aanraden om een remover op oliebasis te gebruiken. Maak de wattenschijfje eerst nat en knijp het goed uit, beetje reiniger erop en leg het schijfje op de ogen, druk zachtjes aan op je wimpers en laat ze paar seconden inwerken. Veeg ze daarna naar beneden over je ogen, herhaal dit tot alle make-up verdwenen is. Maar wrijf niet te hard! Daar krijg je namelijk rimpels van...


Je kunt ook nog een extra reiniging doen om je gezicht 2x in de week met een milde peeling te reinigen.


Graag zou ik willen weten wat jullie hiervan vinden en of jullie misschien iets anders doen om je huid te reinigen? Heb je misschien nog vragen? Ik probeer ze allemaal te beantwoorden!


Als je op de hoogte wilt blijven van alle nieuwe blogs abonneer dan door op de knop te drukken!

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page